SoyMaster tofupress – Gör egen tofu

Även när det gäller tofutillverkning är det till stor del experimenterande och att prova sig fram till sig egen smak som lönar sig, var därför inte rädd att göra fel!

För att göra tofu av sojamjölken du tillverkat i din SoyMaster blandar du först till en
ystningslösning bestående av varmt vatten och en syra (vinäger eller citronsaft). En sats ystningslösning räcker vanligtvis till en full sats sojadryck från SoyMaster. Välj 1 av följande ingredienser och blanda med 2-3dl varmt vatten för att göra ystningslösningen;

 2,5 msk vinäger (t ex äppelcidervinäger eller risvinäger)
 6 msk färskpressad citron
 2 tsk nigari*
 4tsk Kalciumsulfat för matlagning
 4tsk magnesiumklorid (Tex Epsom salt)

Vilken syra du använder är upp till tycke och smak, och även här rekommenderar NaturalGoods att du provar dig fram. Nigari, kalciumsulfat och magnesiumklorid finns ofta  att köpa i asiatiska affärer, vinäger och citron kan du antingen göra själv eller köpa i din matvaruaffär.

Använd sedan nygjord, het sojamjölk direkt från din SoyMaster. Häll upp den varma drycken i en kastrull, rör om
i den heta sojamjölken med en sked och tillsätt samtidigt en tredjedel av ystningslösningen. Stanna rotationen i mjölken genom att röra skeden motströms och tvinga vätskan till att stanna upp. Häll ytterligare en tredjedel jämnt över hela ytan och sätt på ett lock.

Vänta 5 minuter.

När du nu tittar ner i kastrullen kommer du se att tofun har börjat klumpa sig. Om de vita partiklarna är små- häll i mer av din ystningslösning- låt stå igen. Häll resten av ystningen på delar av ytan där mjölken ännu inte separerat. Sätt på locket igen och vänta 5 minuter, nu kommer den ha separerat i ostmassa och vassle. Använd en soppslev och skeda av en del av vasslen (spara vassle till inläggningsspad). Häll över resten av massan i din silduk. Krama med händerna för att sila bort så mycket vassle som möjligt. Lägg silduken med massan i pressen och placera något tungt på locket i 5 min. Öppna sedan silduken och vik tofumassan över sig själv ett par gånger så att strukturen går i åt flera håll (ger en stabilare tofu). Nu lägger du återigen massan i press med en vikt på och lämnar i 20 min, sedan är din tofu klar. Förvara den i sin egen vassle i en tät burk. Vill du ha en stabilare tofu kan du lämna den under press i kylen under natten.

Resultatet kan variera något från gång till gång beroende på bönornas kvalitet och vilken mängd och typ ystningsmassa som använts, men även här gäller tipset att prova dig fram till ett resultat som du är nöjd med!

*Nigari är de salter som blir över när man utvinner havssalt – i det färdiga havssaltet ingår  mest natriumklorid, och det som blir över är till största delen magnesiumklorid. Det japanska ordet nigari betyder besk, och magnesiumklorid smakar just beskt. Tofun som man framställer med hjälp av nigari blir dock inte besk. I Japan används nigari till att göra tofu, men i Kina används istället oftast gips, dvs kalciumsulfat.