Recept; Sojayoghurt

Sojayoghurt – 1 l

Du behöver:

1 pkt yoghurt startkultur

1 l nygjord sojamjölk direkt från din SoyMaster!

Förtjockningsmedel tex agar-agar eller majsstärkelse (2-4tsk)

(ev vaniljsocker eller agavesirap för sötning)

Yoghurtmaskin eller steglös kokplatta

Gör såhär;

*Tillverka en stor sats sojamjölk i din SoyMaster. (instruktioner här) *Koka försiktigt upp mjölken i en kastrull tillsammans med lite agar-agar. Låt småputtra i ca 15 min tills agar-agar flingorna/pulvret löst sig. Det är viktigt att du rör om hela tiden så att agar-agar löser sig ordentligt och så att mjölken inte bränns. *Låt sojamjölken svalna till 40° (lite varmare än fingervarmt) *Häll i en påse yoghurt-startkultur (alternativt ca 1/2dl färdig yoghurt från tidigare sats) och rör om ordentlig. *Häll över mjölkblandningen i en yoghurtmaskin och låt maskinen arbeta ca 9 timmar, alternativt låt kastrullen stå på plattan och håll temperaturen så jämt och nära 40° som överhuvudtaget möjligt. (Se mer info nedan). *Efter 9h är yoghurten färdig att konsumeras, konsintesen blir dock bättre och smaken godare om den färdiga produkten får vila ett par timmar i kylen. Förvara din hemgjorda sojayoghurt i kylskåp men glöm inte att spara lite för använda som startkultur nästa gång du gör yoghurt.

Tips o info

Ett problem som kan uppstå är att yoghurten kan bli grynig, detta kan lösas genom att vispa yoghurten med en elvisp efter tillverkning. Om detta ej hjälper, prova att förkorta eller förlänga tiden mjölken värmebehandlas i yoghurtmaskinen eller på plattan.

Yoghurtmaskin är billigt och bra hjälpmedel för att öka sannorlikheten att lyckas med din yoghurt och slippa slänga misslyckade satser. Yoghurtmaskinens uppgift är att hålla en tempratur runt 40° i ett visst antal timmar. Denna tempratur är idealisk för att de nyttiga bakterierna ska föröka sig och omvandla mjölk till yoghurt. Yoghurtmaskin av billigare variant kan tex köpas på ClasOhlson

Yoghurtkultur kan köpas antingen i din lokala butik eller på nätet, till exempel från det danska företaget ”Dansk Hjemmeproduktion”.

____________________________________________________________________________

Receptet är inskickat av Emma Nyztröm.
Har du också tips råd och idéer på vad du kan göra med din SoyMaster? Skicka oss ett mail på info@naturalgoods.se så publicerar vi det kanske här!