Recept: Kefir med sojamjölk!

Vegansk kefir 1 liter

Du behöver;

1 pkt kefirkultur till mjölk (vegansk)

1 liter nygjord sojamjölk direkt från din SoyMaster!

ev förtjockningsmedel tex 2-4 tsk agar-agar

Gör såhär;

*Tillverka 1 Liter sojamjölk i din SoyMaster precis som vanligt. (Se instruktioner)
*Om du vill ha en tjockare konsistens på din kefir kokar du upp mjölken på svag värme ca 15min tillsammans med 2-4 tsk agar-agar. Det är viktigt att du rör om hela tiden så att agar-agar löser sig ordentligt och så att mjölken inte bränns.
*Låt svalna.
*När mjölken nått en temperatur om ca 20° så rör du i kefirkulturen. Blanda väl.
*Häll blandingen i glasburk med lock och låt stå framme 1 dygn i rumstempratur.
*Ställ sedan in burken i kylskåp och låt vila ytterligare 24 timmar innan du konsumerar din hemgjorda helt veganska kefir.

För att underlätta inför nästa sats Kefir kan du spara ca ½ dl i frysen och använda denna som startkultur nästa gång du skall göra kefir. Tina bara Kefiren över natten och använd istället för kefirkultur i receptet ovan.

Om Kefirkultren:
Det finns olika sorters kefirkulturer och en bra rekommendation är den frystorkade varianten som säljs tex hos Dansk Hjemmeproduktions. Du kan även hitta kefirkultur i div mataffärer, fråga din handlare! Kefirkultur är anpassad till komjölk men kan lika gärna användas till sojamjölk eller annan vegetabilisk mjölk. En fördel med frystorkad kultur är att den är i pulverform och man därmed slipper sköta om kefirsvampar som normalt används till att tillverka kefir.

____________________________________________________________________________

Receptet är inskickat av Emma Nyztröm.
Har du också tips råd och idéer på vad du kan göra med din SoyMaster? Skicka oss ett mail på info@naturalgoods.se så publicerar vi det kanske här!