Så gör man havre, ris och nötdrycker med SoyMaster

Generellt när det gäller framställning av växtdrycker ska man inte vara rädd för att experimentera! Det är mycket svårt att göra fel och om resultatet inte skulle bli gott kan man alltid prova igen! Blanda ingredienser, smaksättning och sötning tills du får just den dryck du gillar! Det enda du ska skilja på är drycker som behöver koka (MILK-programmet) så som Soja, och drycker som inte behöver koka (MILL-programmet), så som till exempel Mandelmjölk, havre eller nötmjölk. 

Vi på NaturalGoods vill uppmana till experiement, därför har vi sällan rena recept, utan endast tips och råd som kan hjälpa dig på vägen!

Havre, Ris, Mandel och nötmjölker:

För att göra alla typer av drycker som inte behöver koka följer här några allmänna råd.

Generellt gäller; Spannmål med mycket stärkelse så som ris, havre etc blir tjockt och klibbigt om man kör det på milk-programmet, något som inte kanske lämpar sig som dryck men väl gör sig bra tex i grytor och såser, speciellt om man blandar i lite olja för att på så sätt få något som liknar havre eller ris-grädde.

För dryck används “MILL”, gärna 5-6gånger eller fler för att få så mycket smak som möjligt. (Ju fler gånger, desto mer smak, men också desto mer textur på drycken då mer växtdelar tar sig igenom silbehållaren. Önskar man minska texturen går det utmärkt att sila mjölken i efterhand, men de flesta uppskattar detta då det ger mer smak)

Gör såhär;

  • Häll dina råvaror (nötter, mandel etc) i en av de två silbehållarna. (”Ricepaste”-behållaren ger mer struktur ”Soy-milk”-behållaren mindre) Var inte rädd för att ta för mycket, maskinen säger ifrån om det är för mycket.
  • Montera silbehållaren med råvaror över knivarna på huvudenheten
  • Häll vatten i kannan (minst 0,8L max 1,3L)
  • Montera huvudenheten på kannan
  • Sätt i sladden
  • Tryck på ”MILL”
  • När processen är klar blinkar lampan, upprepa då genom att trycka på ”MILL” igen 5-6gånger eller tills drycken fått önskad smak.
  • Smaksätt och salta efter smak

Är det mycket ”luft” i mellan råvarorna (tex vid användning av valnötter) kan man fylla silbehållaren helt och montera den på maskinen utan att hälla vatten i kannan. Kör sedan ”MILL” processen en eller fler gånger för att finfördela råvarorna. Silbehållaren kan därefter fyllas med mer råvaror varpå vatten tillsätts och drycken tillverkas enligt ovan.

Rismjölk görs vanligen med den finare av de två silbehållarna, alltså “soybean milk” och silas med fördel genom en linneduk om man vill ha en lenare dryck utan fiberrester från riset. Alla typer av ris kan användas men bör inte blötläggas utan endast sköljas innan det hälls i silbehållaren.

För att göra havremjölk använder du antingen blötlagd hel havre eller havregryn, även här lönar det sig att experimentera för att hitta sin favorit. Smaksätt som vanligt med salt och sötning (tex socker eller stevia) Havremjölk skiktar sig snabbt vid förvaring i kylen men är lätt att bara skaka om igen innan användning.

Nötter så som tex hasselnötter, cashew och mandlar ska heller inte inte kokas, och körs alltså upprepade gånger med “MILL”programmet, men kan om man vill blötläggas någon timme för att få ut mer smak. Alla ingredienser som inte ska köras på “milk” kan blandas efter tycke och smak!

Ett annat bra tips är att inte glömma att salta! Kan tyckas konstigt att salta mjölk men de allra flesta drycker du gör tjänar otroligt på lite salt. Prova att bara salta lite i taget i ett glas och prova dig fram tills du hittar den smak som passar dig bäst. För sötning kan honung, agavesirap eller socker användas, men jag har även pratat med kunder som använt både hemkokat saftkoncentrat och färsk frukt och bär för att smaksätta drycker. Var inte rädd att prova!