Så gör man sojadryck med SoyMaster

Generellt när det gäller framställning av växtdrycker ska man inte vara rädd för att experimentera! Det är mycket svårt att göra fel och om resultatet inte skulle bli gott kan man alltid prova igen! Blanda ingredienser, smaksättning och sötning tills du får just den dryck du gillar! Det enda du ska skilja på är drycker som behöver koka (MILK-programmet) så som Soja, och drycker som inte behöver koka (MILL-programmet), så som till exempel Mandelmjölk, havre eller nötmjölk.

Vi på NaturalGoods vill uppmana till experiment, därför har vi sällan rena recept, utan endast tips och råd som kan hjälpa dig på vägen!

För att göra sojamjölk;

  • Blötlägg okokta sojabönor över natten. Skölj nogsamt.
  • Fyll silbehållaren märkt ”soy-milk” till mitten eller något mer. (Råkar du ta för mycket larmar maskinen automatiskt och startar inte. Minska då mängden något.)
  • För ner knivbladet i bönorna och fäst silbehållaren i huvuddelen genom att passa in de små utbuktningar som finns på kanten av insidan av silbehållaren i motsvarande spår på huvuddelen.
  • Ta ut avrinningsburken i plast ur stålkannan.
  • Häll vatten i stålkannan. Använd aldrig mindre än 0,8 L och inte mer än 1,3L (se markering på insidan av kannan) Skulle du råka ta för mycket vatten larmar maskinen och kommer inte starta. Häll då av lite och prova igen.
  • Fäst huvuddelen på kannan genom att föra ner silbehållaren med bönor i vattnet och passa in kontakten på kannan i hålet i huvuddelen.
  • Sätt i kontakten.
  • Tryck på ”MILK”
  • Maskinen räknar nu automatiskt ut koktid och cykler för tillverkningen. Den kommer mala och koka i flera omgångar och är klar efter 12-20min beroende på bönorna. När maskinen är klar piper den och blinkar.
  • Smaksätt din sojamjölk med sötningsmedel, socker, sirap, honung eller något annat gott. Lite salt förhöjer även smaken förvånansvärt mycket. Om man vill ha mer textur på sin mjölk kan man använda den lite grövre silbehållaren märkt ”Rice-paste”, eller om man tvärt om vill ha en helt slät dryck kan man sila sin sojamjölk genom en silduk eller ett kaffefilter, allt för att du ska kunna hitta din egen favorit!

Ett bra tips är att blötlägga en eller flera påsar sojabönor på en gång för att sedan dela upp dessa i portionspåsar och frysa in. Tina sedan bara en påse i varmt vatten när du vill göra sojamjölk så behöver du inte förbereda dagen innan!